Schiedam
Molen De Palmboom
Molen De Palmboom (1781) brandde uit in 1901, maar werd met crowdfunding herbouwd in 1991. Er zijn nu kantoren in gevestigd. Wie straks in de Dirk Gerhardtstraat woont, kijkt uit op die molen. Op de kade ligt nog een spoelingschuit, waarmee vroeger de voedzame spoeling – het restproduct van de moutwijnstook dat op brinta lijkt – naar de varkens in het Westland werd vervoerd. Vandaar de uitspraak: vele varkens maken de spoeling dun!
Molen De Walvisch
Molen De Walvisch (1794) aan de Westvest brandde in 1996 door kortsluiting uit. De brand bracht de hele stad op de been om de herbouw mogelijk te maken. Nu zijn er het molenmuseum en de molenwinkel gevestigd. Ga er eens kijken voor lekker versgemalen (ook biologisch) meel of andere leuke bakproducten. Wie geen hoogtevrees heeft, kan ook een wandeling over de ‘omloop’ maken, waar de molenaar de wieken stelt.
Molen De Drie Koornbloemen
Molen De Drie Koornbloemen (1770) is de oudste authentieke brandersmolen van Schiedam. Hij werd in opdracht van 18 branders gebouwd die samen 26 aandelen in de molen bezaten. Een soort bv dus! Hij staat te pronken bij de Korte Haven, heeft ook nog een kleine molenaarswoning (1832). De molen heeft graan gemalen, mahoniehout gezaagd, rijst gepeld en erwten, maïs en bonen gemalen voor veevoeder. Er zijn plannen om het pelwerk weer te restaureren.
Molen De Vrijheid
In molen De Vrijheid (1785) wordt door molenaar Theo de Rooij nog volop gemalen. Het ambachtelijk maalbedrijf van De Schiedamse Molens maalt voor bakkers en branders, horeca en retail en levert o.a. aan Vlaamsch Broodhuys, Herman Jansen (Notaris Jenever) en het Nationaal Jenevermuseum. De molen heeft nog veel oorspronkelijke onderdelen. De gietijzeren bovenas werd in 1838 in Schiedam gegoten en is de oudste in zijn soort in Nederland.
Molen De Noord
Molen De Noord (1803) is de hoogste molen ter wereld. Hij is gebouwd op de plek waar al in 1400 een houten molen stond met de naam De Noort Moole. Er is nu een gezellig en goed restaurant in gevestigd waar je op de eerste vloer (zo heet een verdieping in een molen) kunt lunchen of dineren. Met mooi weer is het leuk op het terras aan het water. Geniet er van een drankje in een glaasje zonder voet (maar wel in het houten blok) zoals de jeneverstokers vroeger ook hun dagelijkse borrel geserveerd kregen.
De Babbersmolen
De Babbersmolen (1710) bemaalde vroeger als poldermolen de Babberspolder. De molen ligt aan de Poldervaart in het volkstuinencomplex ‘De Vijfsluizen’. Het is een uniek stukje cultuurlandschap waar je je 100 jaar terug waant in het oude Delflandse polderlandschap. Het is de oudste nog bestaande stenen poldermolen van Nederland. Je kunt de molen elke vrijdag en zaterdag bezoeken, inclusief de inpandige woning, het molenerf en het bijbehorend vlietland met wilgengriend en eenvoudige eendenkooi.
Molen De Kameel
Molen De Kameel (1715) werd na een storm en een brand uiteindelijk afgebroken. De huidige molen dateert van 2011. De onderste drie zolders zijn ingericht als kantoor- en vergaderruimte voor De Schiedamse Molens. Deze stichting beheert al meer dan dertig jaar de molens van Schiedam en was initiatiefnemer en opdrachtgever van de herbouw. De Kameel heeft een zogenaamde grot: een halfronde doorgang waardoor kleine schepen tot ín de molen konden varen om te laden en lossen. Ga vooral op Molendag binnen kijken hoe dat werd gedaan!
Molen De Nolet
Molen De Nolet is op initiatief van distillateur Carel Nolet in 2006 gebouwd naast distilleerderij Nolet die stamt uit 1691. Het is in feite een windturbine in ‘het jasje’ van een oudhollandse molen, mede ontworpen door studenten van de TU Delft. De molen wekt jaarlijks zo’n 250.000 kWh elektriciteit op voor de distilleerderij. In de molen is tevens een ontvangstruimte en een kleine bioscoop gevestigd waar de films over het bedrijf worden vertoond voor bezoekers.